Pasta met geroosterde tomaten, gegrilde courgette en mozzarella

Op zoek naar een makkelijk en smaakvol pasta recept dat er net zo lekker uitziet als het smaakt? Dan is deze Pasta met geroosterde tomaten, gegrilde courgette en mozzarella precies wat je nodig hebt. Dit gerecht is perfect voor drukke doordeweekse avonden.
Het geheim van deze pasta zit in de langzaam geroosterde tomaten. Door de snoeptomaten in de oven te roosteren met een aantal goede ingrediënten worden ze intens zoet en vol van smaak. Deze geroosterde tomaten vormen samen met tomatenpuree, olijven en kappertjes een krachtige, hartige saus die geen ingewikkelde kruiden nodig heeft.
Terwijl de tomaten in de oven staan, grill je de courgette voor een licht rokerige smaak. De pasta kook je al dente – het liefst in goed gezouten water, zodat de basis al vol smaak zit. Een klein scheutje kookroom maakt de saus subtiel romig, zonder zwaar te worden.
En dan het beste moment: het serveren. Je scheurt een bol verse mozzarella over de warme pasta, waardoor deze zacht begint te smelten. Tot slot gaat er een handje rucola overheen voor frisse pit en een mooie groene kleur. Simpel, puur en onweerstaanbaar.
Dit recept is niet alleen heerlijk, maar ook verrassend voedzaam. Met veel groenten, gezonde vetten en een fijne balans tussen koolhydraten en eiwitten is het een comfortfood maaltijd waar je je goed bij voelt.
Serveer de Pasta met geroosterde tomaten, gegrilde courgette en mozzarella het met een glas witte wijn, een stukje knapperig brood en geniet van een bord vol mediterrane zon.
Zin in een andere pasta bekijk hier andere pasta gerechten
Welke wijn drink je hierbij?
Bij dit gerecht passen lichte, elegante Italiaanse witte wijnen het best:
- Vermentino uit Sardinië of Toscane: fris, levendig, met tonen van citroen en kruiden. Perfect om de romigheid van de mozzarella in balans te brengen en de tomaat zoeter te laten smaken.
- Soave Classico uit de Veneto-regio: zacht, subtiel bloemig, met een lichte amandeltoon die prachtig aansluit op olijven en kappertjes.
Beide wijnen versterken de Mediterrane sfeer van het gerecht, zonder te overheersen.

Pasta met Geroosterde Tomaten, Gegrilde Courgette & Mozzarella
Ingrediënten
- 150 Gram Pasta
- 500 Gram Snoeptomaatjes of cherrytomaatjes
- Chilivlokken
- 1 theelepel Suiker
- 1/2 Eetlepel Witte wijnazijn
- 1 Teentje Knoflook Geperst
- 1 Ui Gesnipperd
- 1 klein blikje Tomatenpuree
- 2 Eetlepels Kappertjes
- 3 Eetlepels Zwarte olijven
- 50 Milliliter Kookzuivel of Kookroom
- 1/2 Courgette
- 1 bol mozarella
- 1 Handje Rucola
Instructies
Tomaten roosteren
- Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de tomaten door de helft.
- Doe de tomaten in een ovenschaal met olijfolie, zout, peper, witte wijnazijn, wat chilivlokken en een beetje suiker. Rooster dit 20-25 minuten.
Courgette grillen
- Snijd de courgette in dunne plakken.
- Besprenkel met zout en olie en grill in de pan of grillpan tot er mooie strepen ontstaan.
Pasta koken
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en bewaar een paar eetlepels kookvocht.
Saus maken
- Verhit van olijfolie in een pan.
- Voeg de gesnipperde uien en het geperste knoflookteentje toe. Fruit het geheel een aantal minuten aan tot de ui glazig wordt.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut aan( dit haalt de zuurheid weg).
- Voeg de geroosterde tomaten toe (inclusief het vocht uit de ovenschaal).
- Voeg kookroom toe, kookvocht, kappertjes + olijven.
- Meng met de pasta en een scheutje kookvocht tot het romig is en breng op smaak met peper en zout. Eventueel wat kruiden naar smaak.
- Voeg de pasta toe aan de saus en top het geheel af met de gegrilde courgette en scheur de mozzarella erover. Voeg de rucola als laatste erbij. Eetsmakelijk!
