Bitterkoekjes recept

Bitterkoekjes recept

Dit bitterkoekjes recept is heel erg makkelijk om te maken en ze zijn super lekker. Je kan deze koekjes zelf naar meer vanille laten smaken of meer naar amandel. De koekjes kan je zo maken dat ze zacht zijn van buiten en binnen en echt smaken naar ”wolken” koekjes, omdat ze zo zacht en fluffy zijn. Maar je kan ook ze zo maken dat ze van buiten knapperig zijn en van binnen zachter. Bestrooi deze lekkere koekjes met wat poedersuiker en ze zien er niet alleen heel lekker uit, je kan er ook van blijven eten. Hmmm….

Voor de kerst heb ik deze koekjes gemaakt om te geven bij de kerstkaarten. Door er nog poedersuiker overheen te strooien, zijn het echte winterkoekjes.

Als ik de koekjes maak krijg ik ongeveer 20 koekjes uit het recept. Maak je kleinere koekjes heb je er uiteindelijk meer en bij grotere koekjes heb je er minder.

Bitterkoekjes met poedersuiker erover heen

Bitterkoekjes recept

Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Tussendoortje
Keuken Italiaans
Porties 20 Koekjes
calorieën 93 kcal

Benodigdheden

  • Oven op 190 graden (hetelucht)
  • Bakplaat met bakpapier
  • Mixer
  • Kom

Ingrediënten
  

  • 50 gram Verse roomkaas
  • 120 gram Roomboter Ongezouten
  • 1 Ei (medium)
  • 200 gram Witte suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • ¾ theelepel amandelextract
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 220 gram Cakebloem (185 gram ''gewone'' bloem en 35 gram maizena)

Topping

  • Poedersuiker

Instructies
 

  • Doe de boter in kleine stukjes en doe deze in een bak. Doe hierbij de verse roomkaas. En mix dit geheel.
  • Doe de suiker erbij en mix voor 1 minuut.
  • Voeg dan het ei toe en mix even kort.
  • Doe de vanille en amandelextracten erbij en mix het er even doorheen.
  • Doe in 3 delen de cakebloem met het bakpoeder erbij. Mix dit samen tot het een mooi geheel is.
  • Stop het deeg in de koelkast voor ongeveer 1 uur.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Pak de ovenschaal en leg hier bakpapier op. Maak van het deeg kleine bolletjes. Diameter ongeveer 2 centimeter. Dan krijg je kleine koekjes van ongeveer 4/5 diameter doorsnede.
  • Druk de koekjes niet te plat, want anders kunnen ze niet mooi rijzen in de oven.
  • Zachte koekjes: als de onderkant van de koekjes goudbruin is zijn deze klaar. Dit kan zo’n 6 minuten duren. Blijf bij je oven als je koekjes erin zitten. Wanneer je ziet dat de onderkant mooi goudbruin is haal je ze eruit.Buitenkant knapperig: bak de koekjes voor ongeveer 8 minuten. Blijf hier ook weer bij de koekjes, het kan namelijk soms heel snel gaan. Bij deze koekjes is het belangrijk dat de bovenkant mooi goudbruin is. Daardoor worden ze knapperig van buiten en zacht van binnen.
  • Als de koekjes uit de oven zijn is het belangrijk dat ze afkoelen. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Daarna kan je ze bestrooien met poedersuiker en lekker opeten!

Notities

Kcal: 93 per koekje | Koolhydraten: 9 g | Vetten: 6g |Eiwitten: 2 g|
Trefwoord Bakrecepten, Makkelijk