Eendenborst recept met Sinaasappelsaus

Eendenborst recept met Sinaasappelsaus

Eendenborst maken is heerlijk als je weet hoe je het moet bereiden. Een sinaasappelsausje bij de eendenborst is heerlijk fris, maar toch zoet. Je kan deze eendenborst eten met groenten die je zelf lekker vindt. Je kan het eten met snijbonen, sperziebonen, bloemkool of bijvoorbeeld broccoli. Je kan eindeloos variëren. Het is belangrijk om bij de saus te proeven. Vind je hem nog niet te zoet, doe er dan wat honing bij. Wil je hem nog frisser, doe er dan wat sinaasappelsap of doe een schijfje sinaasappel in de saus en laat dit meekoken.

De eendenborst op de foto is geserveerd met snijbonen in een salieboter en met aardappelen uit de oven.

De eendenborst kan je bij de slager halen of bij een groothandel. De eendenborsten heb ik gehaald bij de sligro en waren nog bevroren. Haal ze de avond van te voren uit de vriezer en leg ze in de koelkast. Als je merkt dat ze niet snel ontdooien in de koelkast leg ze dan even op het aanrecht. Moet je ze snel ontdooien, doe ze dan in een badje met warm water.

Details

Servings

2 Servings

Prep time

15 min

Cooking time

30 min

Calories

985 kcal

Carbs

55 g

Fats

62 g

Proteins

36 g

Ingrediënten

  • 2 Eendenborsten (à 180-200 gram per stuk)

  • 1 Sinaasappel

  • 2 tl Honing

  • 25 gram Suiker

  • 50 ml Rode wijn

  • 150 ml Kippenbouillon

  • 25 gram Roomboter ongezouten

Stappen

  • Eendenborst
  • Zet de oven aan op 90 graden.
  • Kerf aan de kant waar het vet zit van de eend de eendenborstfilet met een mes kruislings. Doe wat peper en zout aan beide kanten.
  • Pak een braadpan of anti-aanbakpan en zet het vuur middelmatig-hoog en leg de eendenborsten als eerst aan de vetkant erin. Er komt dus geen olie of boter in de pan, omdat in eend al veel vet zit.
  • Je bak de eendenborstfilet eerst aan de vetkant voor 5 minuten, tot hij goudbruin is en daarna 2 minuten aan de andere kant.
  • Dan leg je de eendenborstfilet in aluminiumfolie en dan kan je ze even in de oven doen als je begint aan de sinaasappelsaus. Heb je de saus al klaar kan je de eendenborsten 10-15 minuten laten rusten in aluminiumfolie en hoeven ze niet meer in de oven.
  • Sinaasappelsaus
  • Karameliseer de suiker in de pan waar de eend in gebakken is. Zorg ervoor dat de pan niet te heet is! Anders verbrand de suiker.

    Is je saus verbrand en kan je het eendenvet niet meer gebruiken? Begin dan zonder het eendenvet. Doe in een pannetje wat suiker en roomboter en ga dit karameliseren. Kijk naar de hoeveelheid vet die gekomen is van de eendenborst die je niet meer kan gebruiken en gebruik dan zoveel roomboter.
    Ga na het karameliseren verder de stap hieronder
  • Rasp de schil van de sinaasappel en doe dit samen met de sinaasappelsap bij de suiker.
  • Blus af met rode wijn en doe ook de bouillon erbij.
  • Laat de saus koken en bind de saus al roerend met boter. Vind je de saus nog steeds te dun kan je er ook wat maizena bij doen.
  • Haal de eendenborsten uit de oven en serveer het met groenten en de lekkere sinaasappelsaus.